ליווי רוחני וטיפול במוזיקה לחולי דמנציה ואלצהיימר

ציונה אחישנה



סדנאות למטופלים:

שיר הנשמה שלי הינה קבוצה שבועית אשר עושה שימוש במוסיקה על מנת לעורר את הזיכרונות ולשתף בהם את חברי הקבוצה. באותה הזדמנות נוצרת התבוננות משותפת על החיים ונבנית תחושת קהילה בקרב האוכלוסייה המבוגרת. כל חבר בקבוצה מוזמן לשתף את חבריו בשיר האהוב עליו והקבוצה כולה מקדישה את זמנה להקשבה אמיתית תוך השתתפות משמעותית וכנה במוסיקת חייו של אותו אדם. לעתים קרובות נוצרת כאן הזדמנות של ממש לשיתוף של חוויות מהילדות עם חברי הקבוצה, התעוררות זיכרונות של אנשים אהובים שנפטרו, בדרך כלל אלם הם ההורים. הקבוצה מקבלת תפקיד של קבוצת תמיכה כלפי השוהים הניצבים בפני מצבי אובדן הקשורים בהזדקנות ובמעבר למוסד הסיעודי.

לעתים קרובות יש רגע צובט לב, כשהקשישים שחיים במשותף במוסד עוברים מחוויה של תחושת השליליות הנוצרת באופן טבעי בחייהם, לתחושה מעוררת על ידי תמיכה, שיתוף אותנטי והקשבה אמפתית וכנה מחברי הקבוצה והצוות הטיפולי. *הפעילות הזו מיועדת לחברי קבוצה בעלי יכולת קוגניטיבית וורבאלית גבוהה יחסית.

מעגל שירה: זו קבוצה המתאימה לכל רמה קוגניטיבית, וורבאלית או רפואית. באמצעות השמעה של שירים מוכרים, אנו מעוררים את האוכלוסייה המבוגרת השוהה במקום והנמצאת פעמים רבות במצב של תרדמת וניתוק, לחזור אלינו ואל העולם באמצעות כוחה המרפא של המוסיקה. אנו מנגנים בגיטרה ובכלי הקשה פשוטים, עד שלפתע פוקחים קשישים את עיניהם, הופכים לערניים יותר, מתחילים לתופף ברגליהם ולשיר ביחד עם כולם. במקרים קשים מסוימים, אצל חולים אשר איבדו את היכולת הוורבאלית חוזרת התקשורת דרך המוסיקה והנגינה. גם כאן במקרים רבים קמים זיכרונות לתחייה והם באים לכדי ביטוי משותף עם חברי הקבוצה. *הפעילות אף מתאימה לבאים מרקעים תרבותיים שונים ושפות שונות.

הפרויקט כיום נתמך על ידי ארגון "בנעלי הזולת", עמותת "גישה לחיים" ובית אבות "נוף צפת". בעזרת המידע שמועבר אלינו מבני המשפחה ועל ידי ניסוי ותהייה של הצוות המטפל, אנו בונים פלייליסט אישי של המוסיקה האהובה עליהם ביותר, משמיעים להם אותה מידי יום דרך צוות התעסוקה ונפגשים איתם בפגישות שבועיות לטיפול מקצועי.

אינטראקציה עם הצוות המטפל: מנהל פרויקט נמצא בקשר קרוב עם הצוות הטיפולי על כל עובדיו - מהרופא, דרך האחיות, המרפא התעסוקתי, הפיזיותרפיסטים, העובדים הסוציאליים וצוות המטפלים הסיעודיים. התובנות הנלמדות כתוצאה מהעבודה המשותפת בקבוצות וגם מהעבודה האישית עם בני האוכלוסייה המבוגרת השוהים במקום יכולות להשפיע באופן דרמטי על רמת הטיפול שאותו דייר מקבל, ובמקרים מסוימים, אף עשוי להתקבל מידע משמעותי חדש על היכולות הקוגנטיביות של המטופל שמגיעות מתוך העולם הרגשי שלו.

סדנאות לצוות המקצועי: ניתן להזמין אותי לסדנא בנושא התמודדות עם מוות ואובדן, מחלות קשות, דמנציה ואלצהיימר, טיפול במוזיקה בשיטת מוזיקה וזכרון והקמת פרויקט דומה במוסד שלכם.